dimarts, 21 d’octubre del 2014

Fent 'mashups' acústics

Últimament, Joan Cristo i Banda estem bastant poc actius en quant a producció de cançons es refereix, i de fet no havia compartit aquest vídeo a través d'aquest espai virtual encara tot i ser fet a mig estiu –a dia d'avui, però, ja es pot anunciar que estem treballant en nous projectes–. La qüestió és que ara sí, penjo el que considerem el primer "mashup" acústic de la història. Què vol dir? Doncs que barregem dues cançons només amb una guitarra i les veus, sense necessitat de samplers i coses d'aquestes que en realitat no sabem què volen dir.

El nostre "mashup" està fet amb "El tiburón", cançó de Henry Méndez, i "Esbarzers", el nou hit de La Gossa Sorda, i per a fer-lo els acompanyen uns bons amics, la majoria ja coneguts de la superbanda.



Ens ha animat molt a reviure aquest invent el fet que la cançó hagi començat a córrer virtualment pel País Valencià, i el que és millor de tot això: no s'han ofès i els ha semblat bé.



Em podeu trobar al perfil de Twitter @j__cristo i contactar-me a través del correu j.cristot@gmail.com

Un cercle viciós

Mira que hi ha caps desagraïts en aquest món de bojos, però el seu ho era especialment.

– Quant n'has tret avui?
– Menys de 30...
– Ja et vaig dir que si no arribaves als 50 no tenies un lloc aquí.
– És que és el de semp...
– Deixem-ho –el va interrompre alçant el to–. Vés a dormir i a les 6 et llevarà la Natàlia.

Va abaixar el cap i va caminar, com cada dia, cap al passadís d'aquell sisè pis. Estava a les fosques, i va haver de trobar les seva habitació palpant la paret. Banda dreta, segon pany. Va obrir el llum de l'habitació i va tancar la porta. Abans, però va dipositar 25 euros i alguns cèntims en monedes a la caixeta que tenia al costat de la porta.

Eren quarts d'una. El metro acabava de tancar feia una estona: allà acabava la seva jornada. Va trobar a la tauleta de nit el menjar que li havien deixat: un entrepà i la fruita, que en aquest cas era una poma. En separar els trossos de pa es va adonar que, com era habitual, era de mortadela i formatge. Va deixar la mortadela al calaixet. No li agradava i preferia reservar-la per menjar-la l'endemà a mig matí, quan estava més afamat i la desesperació difuminava el mal gust. Va engullir la resta del menjar, es va treure les seves sabates foradades (va deixar-hi els mitjons a dins, com tenia costum de fer) i va estirar-se al llit.

***

Una forta llum el va encegar de cop.

– Vinga, amunt. D'aquí mitja hora hi haurà un sol meravellós: ho diuen totes les previsions del temps.
– D'aquí mitja hora seré dins la boca del metro i no veuré el sol en tot el dia.
– Va, no remuguis –li va somriure–. A l'oficina del papa tampoc hi entra gaire sol per la finestra...

Es va resignar a prendre-s'ho bé. La Natàlia era la filla del David, empresari de tota la vida. Ara portava una petita empresa de gestió de recursos humans, una típica subcontractada. Abans s'havia fet gran amb el negoci immobiliari. Quan va petar la bombolla es va quedar amb un parell de pisos buits que van acabar okupats cada dos per tres, especialment després que sortís per les notícies el judici que va tenir per frau fiscal. Uns joves espabilats del barri van saber quins pisos eren de la seva propietat i no paraven d'entrar-hi, deien que “per justícia social”. Per evitar que ho fessin més, va pensar que el millor era mantenir els pisos actius.Va acomodar les habitacions per a poder-hi pernoctar i va adequar les sales d'estar per a poder-hi fer feina d'oficina. Res més del necessari. Les habitacions les va omplir d'indigents que donaven la seva col·lecta diària a canvi de manutenció i, evidentment, un sostre segur on dormir. El resultat sortia positiu, i qualsevol ajuda era poca per saldar el seu deute amb Hisenda... Ell s'ocupava d'un pis i el seu soci, de l'altre.

La calidesa que li oferia la Natàlia contrastava amb la cruesa de tot l'entramat on estava ficat. Era com un oasi de comoditat, però que no li alleugia el seu sentiment de venjança que tenia cap a tot el que l'envoltava: algun dia tot canviaria. Era qüestió de temps.

– Et deixo uns mitjons nous. Te'ls he vist fatal.
– I la camisa? Aquesta ja està molt tacada...
– Fins la setmana que ve la mama no portarà netes les de recanvi.
– Ja podríeu comprar una rentadora pel pis. Tampoc són tan cares...

Li va fer un gest de resignació amb els seus ulls preciosos i va marxar, segurament cap a la dutxa.

Després de dos minuts fent el ronso, va sentir el despertador d'en David i es va aixecar d'un salt per calçar-se. Preferia no coincidir amb ell, en la mesura del possible. Si veia que encara no havia sortit quan ell anava a esmorzar, li deixava anar alguna indirecta bastant incòmoda amb cara de pocs amics. Sabia que no era gens just, però preferia evitar-la.

Ja estava a punt de marxar cap al carrer quan va recordar que s'havia deixat la mortadela. Sempre es posava aquelles tres o quatre llesques a la butxaca, dins un tros de plàsic que guardava especialment per a la ocasió. Així que va fer mitja volta i va obrir de nou la porta de la seva habitació per assaltar el calaix de la tauleta de nit. A sobre d'ella, encara hi havia el platet de l'entrepà amb el cor de la poma a sobre.

El va sorprendre la veu del David a la seva esquena.

– Què hi busques aquí? Per què has tornat a entrar?
– No res, senyor. Només que ahir no em vaig acabar l'entrepà...
– Deixa'm veure.

I va ser el final. Al calaix hi havia, a banda de tres trossos d'embotit que ja feien mala olor, una pila de monedes considerable. Cada dia hi havia anat amagant dos euros de la col·lecta, amb l'esperança de poder fugir en busca d'una nova vida quan tingués el calaix ple.

Aquella nit va haver de tornar tornar a dormir al caixer d'on el David l'havia tret mesos enrere, i aquell macabre cercle viciós en què s'havia convertit la seva vida va tornar de nou al punt de partida.



Em podeu trobar al perfil de Twitter @j__cristo i contactar-me a través del correu j.cristot@gmail.com